Franse programma | Poetry International Festival

[su_service title=”29 mei – 3 juni ” icon=”icon: calendar” icon_color=”#de0007″ size=”22″] [/su_service]

[su_service title=”Let op !” icon=”icon: info” icon_color=”#da002e” size=”22″]

Vrienden en relaties van de Alliance Française krijgen € 5,- korting op kaartjes voor het Poetry International Festival. Bezoek de feestelijke festivalopening op 29 mei in de schouwburg of de lezingen van de Franse dichters Marie de Quatrebarbes en Aurélia Lassaque op 31 mei, 1 of 2 juni voor € 7,50. Kijk voor dichters, programma’s en kaartjes op www.poetryinternational.nl, gebruik de code ALFRA18 voor € 5,- korting per kaart.

49e Poetry International Festival Rotterdam

Een ontmoeting met een gedicht is niet zonder gevaar. Het kan zomaar zo zijn dat die paar regels je je leven lang bijblijven. Voor je het weet ben je een ideaal rijker. Zo eentje waarvan je niet wist dat het je paste. Ineens moeten de bakens worden verzet, doelen gerealiseerd, visies uitgedragen en dromen nagejaagd. Ja, pas maar op voor dichters. Voor de 49e keer komen ze van ver naar Rotterdam, hun tassen vol met precies die verbijsterende, hoop gevende, boos makende, verbindende en ontregelende regels. Ieder gedicht een wereld op zich. Er valt dus heel veel te ontdekken, te ontmoeten, na te praten en te vieren op het 49e Poetry International Festival Rotterdam. Meet between the lines!

Locatie: Theater Rotterdam

[su_divider top=”no” divider_color=”#d5d5d5″ size=”1″]

Aurélia Lassaque – 1983

Geef me een naam om op je te wachten

Aurélia Lassaque schrijft in twee talen. Ze dicht in het hedendaagse Frans, maar ook in het Occitaans, wat tegenwoordig nog maar in enkele gebieden gesproken wordt. Door die tweetaligheid, maar ook door thematiek, ontstaat er een zekere dualiteit in haar werk. Die dualiteit valt ook op in haar meest recente bundel, En quête d’un visage, waarin Lassaque een dialoog creëert tussen Odysseus en ‘Zij’. ‘Zij’, ook al heeft ze geen naam, krijgt in dit werk een stem. Lassaque tilt haar uit de vergetelheid en herschrijft zo een canoniek verhaal op een geheel eigen, vrouwelijke manier.

Marie de Quatrebarbes – 1984

Genoeg leven om een keer anders te beslissen

De volstrekt eigenzinnige poëzie van Marie de Quatrebarbes ontregelt, verrast en nestelt zich in je herinnering. Haar gedichten bestaan uit lange prozaregels, terwijl juist de narratieve lijn meestal ontbreekt, of alleen onderliggend aanwezig is. Haar poëzie bestaat uit flarden herinneringen aan bijvoorbeeld een solitaire jeugd of een liefdesrelatie, maar door de continue wisselingen van perspectief, de gefragmenteerde en regelmatig plots afgebroken zinnen is het niet duidelijk wie of wat er aan het woord is. Juist hierdoor krijgen klank, humor en woordspel ruim baan en kan een enkele zin op zichzelf een groot effect teweegbrengen.