Alliance Française Rotterdam

“Ode aan de roos” avond met Anne Kawala – Poetry International Festival

Woensdag 31 mei 2017

Ne parlons pas de toi. Tu es ineffable selon ta nature.

D’autres fleurs ornent la table que tu transfigures.’ Rainer Maria Rilke

De-rozen-AFR-poetry-international-2017

 

In het kader van het festival Poetry International,  nodigt de Alliance Française Rotterdam u uit voor een bijzondere avond rondom de gedichtenbundel “De rozen” van de schrijver en dichter Rainer Maria Rilke.

Op deze avond zullen wij in het kader van Poetry International eveneens de Franse auteur en dichteres Anne Kawala ontvangen. Zij zal in het eerste deel van de avond gedichten voorlezen uit de bundel “De rozen”.  (De gedichtenbundel bestaat uit een Frans-Nederlandse vertaling en u zult hier ter plaatse een afdruk van ontvangen.)

In het tweede deel van de avond interviewen we Anne Kawala over haarzelf en haar poëzie. In haar gedichten gebruikt Anne Kawala iconografische en typografische elementen. Hierdoor is haar poëzie niet alleen tekstueel, maar zijn veel van haar gedichten ook visuele werken.

Kom naar deze speciale avond die de zintuigen volledig in de “Roos” zal onderdompelen. Deel met ons deze bijzondere poëziebelevenis, die in het licht zal staan van de roos.

Info
Datum: Woensdag 31 mei 2017
Tijd: 19:00 uur tot 21:00 uur
Locatie: Galerie van de Alliance Française Rotterdam – Westersingel 14, 3014 GN Rotterdam
Toegang gratis
Tijdens deze avond wordt Frans gesproken.

PROGRAMMA:
19.00 uur: ontvangst
19.15 – 20.00 uur: lezing van gedichten uit de bundel “Les roses”
20.05 – 20.30 uur: interview met de auteur Anne Kawala
20.30 – 21.00 uur: gelegenheid tot het stellen van vragen onder het genot van een glas wijn

Rainer Maria Rilke

Rainer-Maria-Rilke

De in Praag geboren dichter Rainer Maria Rilke schreef vooral in het Duits, maar vlak voor zijn dood heeft hij een gedichtenbundel in het Frans geschreven, getiteld Les roses. Deze is volgens zijn wens in 1927 pas na zijn dood uitgegeven en bevat 24 prachtige gedichten die een ode vormen aan de roos. In 1991 er is een uitgave met de Nederlandse weergave van de gedichten verschenen door  theologe en dichteres Maria de Groot. Ook is er in 2001 een Engelse versie verschenen van de Amerikaanse dichter en vertaler David Need: the roses.

Anne Kawala

Anne KawalaDe poëzie van Anne Kawala komt in vele vormen. Kawala gebruikt iconografische en typografische elementen in haar gedichten. Hierdoor is haar poëzie niet alleen tekstueel, maar zijn veel van haar gedichten ook visuele werken. Haar teksten zijn niet altijd lineair te lezen en bezitten bovendien veel herhalingen en diverse, soms raadselachtige verwijzingen, en krijgen zo op associatieve wijze hun meerstemmige betekenis. Kawala studeerde aan de kunstacademie in Lyon en debuteerde in 2008 als dichter met de bundel F.aire L.a F.euille (f.l.f).