Alliance Française Rotterdam

Semaine de la Langue Française et de la Francophonie

semaine de la francophonie

De Alliance Française Rotterdam staat gedurende de week van 12 t/m 20 maart 2016 in het teken van “La Semaine de la Langue Française et de la Francophonie”.

Jaarlijks wordt wereldwijd gedurende één week de rijkdom van de Franse taal gevierd tijdens “La Semaine de la Langue française et de la Francophonie”.

Waarom hecht men zoveel waarde aan ‘het vieren van de Franse taal’? Doordat deze taal in 31 landen door 274 miljoen mensen wordt gesproken, is zij zeer rijk in haar diversiteit aan uitdrukkingen.
De nieuwe editie van “Dis-moi dix mots…..en langue(s) française(s)” brengt dit jaar dan ook een eerbetoon aan deze diversiteit.

Speciaal voor “La Semaine de la Langue française et de la Francophonie” van maart 2016 worden een aantal Franse woorden extra onder de aandacht gebracht. Deze woorden zijn afkomstig uit diverse Franstalige territoria; zo zijn de woorden chafouin en fada afkomstig uit Frankrijk, poudrerie en dépanneur komen uit Québec, lumerotte en dracher uit België, ristrette en vigousse uit Zwitserland, tap-tap uit Haïti en champagné uit Congo. 

Om dit samen met onze cursisten te vieren organiseert de Alliance Française Rotterdam een wedstrijd. Aan alle cursisten wordt gevraagd een verhaaltje, gedichtje, stripverhaaltje of toneelstukje te schrijven en daarin de bovenstaande 10 woorden te gebruiken. De wedstrijd is bedoeld voor de cursisten van alle niveaus. Tijdens “La Semaine de la Francophonie” wordt de winnaar per mail bekend gemaakt en zullen de winnende verhalen van ieder niveau op de Facebook van de AFR worden geplaatst.

Het geschreven werk moet vóór vrijdag 11 maart worden ingeleverd bij de docent.