Alliance Française Rotterdam

Gedichten van Joë Bousquet | Poetry International Festival

Vrijdag 1 juni 2018

Information en français ? Cliquer ici

“Joë Bousquet schreef voornamelijk ’s nachts, wanneer zijn vrienden die op bezoek waren geweest, waren vertrokken. De dichtregels worden in al hun kwetsbaarheid gedragen door de muziek, uit het hart en vol liefde. Het is juist deze subtiele combinatie van woord en geluid, die Yvette Yché heeft gevonden in zijn werk. Zij laat ons luisteren, hier, naar de verzen van Bousquet zoals hij ze zelf uit de stilte had vertaald.”
Serge Bonnery / Voorzitter van het Centrum Joë Bousquet en zijn Tijd

In het kader van Poetry International, biedt de Alliance Française Rotterdam u een eenmalige avond met een voordracht uit de dichtbundel van Joë Bousquet door zangeres en vertolkster Yvette Yché, vergezeld door Gilles Baissette op piano. 

Ter gelegenheid van deze avond, hebben wij het genoegen om Yvette Yché te ontvangen, samen met haar pianist. Zij zal een aantal gedichten voordragen uit de bundel La Connaissance du Soir, welke verhalen over het leven van de dichter.

De muzikale voordracht, afgewisseld door pianospel, biedt u de gelegenheid om de poëtische gedichten van Joë Bousquet te ontdekken. Hij was soldaat en schrijver-dichter, wiens geschreven werk wordt overspoeld door poëzie en wie slechts een werkelijke dichtbundel heeft nagelaten: La Connaissance du Soir.

Yvette Yché, geboren in dezelfde streek, vertolkt 13 gedichten uit deze bundel van deze onbekende dichter. Alhoewel het betreden van zijn universum aanvankelijk misschien niet eenvoudig lijkt, zal u zich vast laten meevoeren door zijn mysterieuze metaforen, zijn dromen en zijn visies.

Wij bieden u een avond vol gedichten en muziek, waar u kunt genieten van de muzikale voordracht door de tijd heen naar een ander tijdperk.

Info
Datum: Vrijdag 1 juni 2018
Tijd: 19:00 uur tot 21:00 uur
Locatie: Goethe Institut, Westersingel 9, 3012 CD Rotterdam
Toegang gratis
Reservering: gelieve u in te schrijven via cultuur@alliancerotterdam.nl 
Tijdens deze avond wordt Frans gesproken.

PROGRAMMA:
19.00 uur: ontvangst
19.15 – 19.30 uur: presentatie over Joë Bousquet door Yvette Yché
19.30 – 20.20 uur: muzikale voordracht & piano
20.20 – 21.00 uur: gelegenheid tot het stellen van vragen onder het genot van een glas wijn

Joë Bousquet

Joë Bousquet is geboren in Narbonne in 1897 en is een Franse dichter en schrijver.

Op 21 jarige leeftijd raakt hij in het voorjaar van 1918 in Vailly, in het noorden van Frankrijk, geblesseerd en raakt verlamd aan zijn benen. Hij wordt hierdoor de rest van zijn leven in Carcassonne bedlegerig. Vanaf het jaar 1924 creëert hij zijn eigen <koninkrijk> in een <zwarte kamer> waar hij vrijwel al zijn tijd besteed aan lezen en het schrijven van < met licht overgoten bladzijdes> welke tot stand komen in het kader van surrealistische vriendschappen en andere intellectuele en kunstzinnige ontmoetingen met mensen zoals Paul Ëluard, Max Ernst en Jean Paulhan. Het werk van Bousquet is een opeenstapeling van stijlen, romanesk, poëzie, verhalen, filosofische overdenkingen, samenvattingen van lezingen, artikelen voor tijdschriften, correspondentie….

Joë Bousquet sterft op 28 september 1950 en laat een aanmerkelijk oeuvre achter.

Yvette Yché

Yvette Yché is een Franse schrijver-componist-vertolkster en komt oorspronkelijk uit de Aude in het zuid-westen van Frankrijk. Zij volgde aanvankelijk theater workshops en heeft inmiddels, binnen haar eigen toneelgroep, verschillende rollen van de werken van Pagnol, Vian, Prévert, Woody Allen, Roland Dubillard vertolkt. In de jaren 90 richt zij zich meer op muziek en richt de groep “Ménage à trois” op, een trio dat bestaat uit Zizi Gastaud en Robert Rodriogues. Sinds 1995 wordt zij begeleid door pianist en arrangeur Gilles Baissette. Dertig jaar muziek, dertig jaar toneelervaring in Frankrijk en in het buitenland, met name bij de Alliances Française van Westchester en New York bijvoorbeeld.