Alliance Française Rotterdam

Beaujolais Nouveau avond & Franse lezing

[su_service title=”Vrijdagavond 17 november 2017″ icon=”icon: calendar” icon_color=”#de0007″ size=”22″] [/su_service]

Info in het Frans? klik hier!

Traditioneel wordt op de derde donderdag in november de Beaujolais Nouveau (beaujolais primeur) op de markt gepresenteerd.

Image beaujolais nouveauHet begon in de jaren 60 met de meest slimme zet op het gebied van marketing in de wijnbouwgeschiedenis. De Gamay druif is heel geschikt voor een snelle wijnbereiding via de bijzondere methode van vinificatie, volgens het principe van de zogenaamde «koolzuurmaceratie» (macération carbonique).

Tijdens dit proces blijft niet alleen het fruitige van de Gamay druif volledig bewaard, maar ontstaan er ook wijnen die je bij voorkeur zo jong mogelijk moet drinken. Hiermee was de Beaujolais Primeur geboren. Het resultaat is een zeer fruitige en soepele rode wijn die heerlijk smaakt bij een stukje jonge kaas of Franse charcuterie.

De Alliance Française Rotterdam houdt jaarlijks een Beaujolais avond waarop de nieuwe Beaujolais ‘vers van de pers’ kan worden geproefd en gedronken.

[su_divider top=”no” divider_color=”#d5d5d5″ size=”1″]

«De artistieke en literaire cafés van Parijs in de eerste helft van 20e EEUW»

UntitledReeds tijdens de Franse Revolutie waren de cafés in Parijs een plek van ontmoeting en debat. Er werd gesproken over politiek, filosofie, godsdienst.

Later trokken nieuwe cafés op de Grands Boulevards een publiek dat vooral liefhebber was van toneel en cabaret. Sommige van deze “Grands cafés” waren eveneens een ontmoetingsplaats voor journalisten, schrijvers en rijke toeristen.
Aan het begin van de 20e eeuw werden op de Butte Montmartre talrijke cafés, restaurants en cabarets gevestigd. Zij werden bezocht door een groot aantal kunstenaars waarvan velen heel beroemd zijn geworden. Een aantal jaren later weer, waren het de wijken Montparnasse en Saint-Germain-des-Prés waar schrijvers, schilders en intellectuelen elkaar bij voorkeur troffen.

De Alliance Française de Rotterdam nodigt u uit een thematische avond bij te wonen over de artistieke en literaire cafés van Parijs in de eerste helft van de 20e eeuw. Al struinend door een aantal wijken van de hoofdstad, zal Lucienne Mimouni u vertellen over de bekendste cafés, over de grote namen die daar regelmatig kwamen en over kunst- en literaire stromingen die kenmerkend zijn voor die periode en vaak in die cafés het licht zagen.

[su_divider top=”no” divider_color=”#d5d5d5″ size=”1″]

[su_service title=”Info” icon=”icon: info” icon_color=”#da002e” size=”22″]

Datum : Vrijdag 17 november 2017
Tijd:
van 19:30 uur tot 21:30 uur (open zaal : 19 uur)
Locatie:
Alliance Française Rotterdam – Westersingel 14, 3014 GN, Rotterdam
Taal:
het atelier wordt aangeboden in het Frans en Nederlands
Tarief: €10 normaal tarief / 5€ gereduceerd tarief (leden AFR & studenten)
Reservering en betaling: cultuur@alliancerotterdam.nl

 

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer